Obveščamo vas, da bo poslovalnica Etis Domžale do nadaljnjega odprta, od ponedeljka do petka, od 10. do 18. ure. Ob sobotah bo zaprta.
Hvala za razumevanje. 

 

Opremljeni z odličnim

Z odličnimi nasveti, predlogi, recepti naših svetovalcev, serviserjev, monterjev, kuharjev, mizarjev in ostalih strokovnjakov za dom bomo zadovoljili tudi najbolj zahtevne. Poskrbeli bomo, da bo vsakodnevno gospodinjstvo za vas užitek.

Čiščenje in vzdrževanje kuhinjske nape

Redno čiščenje in vzdrževanje kuhinjske nape vpliva na življenjsko dobo in delovanje njenih sestavnih delov. Če ima napa odvod zraka iz prostora preko odvodnih cevi, je pomembno redno čiščenje kovinskih maščobnih filtrov (vsaka 2 – 3 mesece), po potrebi tudi pogosteje, odvisno o količine kuhanja, vrste hrane in uporabe nape. Če napa nima odvoda zraka iz prostora in za pobiranje vonjav uporabljam z ogljene filtre, pa je le-te potrebno zamenjati (razen v primeru, če so pralni – glej navodila ob filtrih) na vsake 4 mesece, odvisno od načina kuhanja in pogostosti uporabe nape. Pomembno je odstraniti maščobe, da izločimo možnost požara, tako pa tudi ohranimo dober vlek zraka in optimalno delovanje nape.

Zaradi osebne varnosti je obvezno pred vsakim čiščenjem oz. kakršnimkoli vzdrževalnim delom, napo izključiti iz električnega omrežja.

Kovinski maščobni filtri so običajno iz aluminija, ki je nežne strukture, zato je potrebno biti pazljiv pri odstranjevanju in nameščanju, da jih ne poškodujemo.

Vse zunanje površine in neelektrične sestavne dele lahko čistimo z neabrazivno (mehko) gobo ali krpo, toplo vodo in sredstvi za ročno pomivanje posode.

Za čiščenje nape lahko uporabljajo tudi čistila za inox oziroma priporočena čistila  proizvajalca, za steklene površine pa lahko uporabimo čistilo za steklo.

Po končanem čiščenju inox površine zaščititi s tekočino ali sprejem za inox in na koncu vse površine obrisati do suhega.

Za čiščenje kovinskih maščobnih filtrov uporabimo toplo vodo in kuhinjska čistila za razmaščevanje ali ročno pranje posode, pred čiščenjem pa lahko filtre predhodno segrejemo v pečici na 50°C (samo, če njihova velikost ustreza velikosti pečice), da se maščoba zmehča in jo bomo lažje odstranili. Nikakor ne smemo filtrov segrevati na višji temperaturi.

Nekatere filtre lahko operemo tudi v pomivalnem stroju vendar je potrebno upoštevati navodila proizvajalca, ker se struktura in izgled filtra lahko med pomivanjem spremenita.

Vsekakor odsvetujemo:

  • uporabo grobih, jedkih in agresivnih čistil
  • čistila za pečice ali
  • raznih praškov za kopalnice ali
  • abrazivnih emulzij za steklokeramične plošče