Opremljeni z odličnim

Z odličnimi nasveti, predlogi, recepti naših svetovalcev, serviserjev, monterjev, kuharjev, mizarjev in ostalih strokovnjakov za dom bomo zadovoljili tudi najbolj zahtevne. Poskrbeli bomo, da bo vsakodnevno gospodinjstvo za vas užitek.

Ratatouille

  • 15 - 20 minut za pripravo
  • Predvideno za 4 osebe

Sestavine (za 4 porcije)

  • 3 žlice olja
  • 1 na kocke narezana čebula
  • 1 strok na drobno narezanega česna
  • 1 rdeča, 1 zelena in 1 rumena paprika
  • 3 paradižniki
  • 400 g bučk
  • 1 jajčevec (približno 300 g)
  • 1 čajna žlička suhega rožmarina
  • 1 čajna žlička suhe bazilike, sol, poper, sesekljan drobnjak

Do začetka 20. stoletja je bil ratatouille onkraj Nice in Provanse na jugu Francije popolnoma neznana jed. Narejena je bila iz kosov zelenjave, ki so ostali po čiščenju zelenjave (paradižnikov, jajčevcev, bučk, čebule in česna). Izraz »ratatouille« izhaja iz provansalske besede »ratatolha« (pri čemer »rata« pomeni »hrana«, »touiller « pa »mešanica«). Pri kuhanju na nizki temperaturi skupaj z obilico zelišč, kot so bazilika, sivka, majaron, origano, rožmarin, žajbelj in timijan, oljčnim oljem, soljo ter poprom, zelenjava in zelišča počasi ustvarjajo simfonijo okusov. Jed se je v 20. stoletju razširila povsod po Franciji, po 2. svetovni vojni pa po celem svetu.

Priprava

  1. Operite zelenjavo, odstranite semena in sredico in jo narežite na koščke v velikosti grižljaja. Paradižnike razrežite na četrtine, bučke narežite na 0,5-cm rezine, jajčevec razpolovite in ga prav tako razrežite na 0,5-cm rezine.
  2. Ponev za praženje predhodno segrejte na najvišji rešetki pečice. Segrejte olje, podušite čebulo, dodajte česen, zelenjavo, rožmarin in baziliko ter zmešajte vse sestavine.
  3. Pokrito kuhajte na štedilniku ali v parni pečici, dokler jed ni gotova.
  4. Začinite s soljo in poprom ter postrezite s sesekljanim drobnjakom.

 

Nastavitve naprave

  • Parna pečica : 100° C, 15 minut
  • Štedilnik: Najnižja temperatura, 15-20 minut